Lezing – De dijken in de Over-Betuwe

16

Lezing over “1000 jaar leven met de dijken in de Over-Betuwe; wat we hiervan kunnen leren in een tijd dat het water opnieuw gaat uitdagen” door Ferdinand van Hemmen.

De rivieren hebben zich dit jaar weer flink geroerd. In juli werden we verrast door een extreem hoogwater dat in Limburg rampzalig uitpakte. Nog dramatischer waren de gevolgen in Duitsland en België. Nog nooit waren de neerslag- en rivier afvoeren zo groot. Het gebeuren bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is om alert te blijven als bewoners van de Nederlandse delta. Zeker in een tijd dat het water door de klimaatverandering voor nieuwe verrassingen kan zorgen. Er is daarom al een ambitieus nationaal programma opgezet om de dijken aan te pakken. Momenteel worden plannen gemaakt om ook de dijken in de Over-Betuwe onder handen te nemen.

Reden voor landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen om ons mee te nemen in het verhaal achter de schat aan sporen van de strijd tegen het water in onze streek. Daarbij ontdekken we onder welke omstandigheden in Elden en elders de eerste (mini)dijken werden gebouwd. Duidelijk wordt ook waarom de rivieren pas na de bedijkingen een gevaar gingen vormen. Maar steeds werden oplossingen gevonden voor zolang het duurde. Ferdinand laat zien hoe je deze belangrijke historie kunt aflezen van het landschap en sluit af met de vragen: wat kunnen we leren van 1000 jaar leven met de dijken in een tijd dat het water voor nieuwe uitdagingen zorgt? En hoe kunnen we die wijsheden benutten in het streven naar een duurzame leefomgeving?

De lezing wordt gehouden in het Dorpshuis ‘Ons Gebouw’, Rijksweg West 50 in Elden en begint om 20.00 uur.  De zaal is om 19.30 uur open.
De toegang voor leden van de HKE is gratis; niet leden betalen € 3. Vergeet uw coronatoegangsbewijs niet!