Lezing: Een geschiedenis van het Drielse veer

08

Lezing: Een geschiedenis van het Drielse veer en die van de pachters Busch. door Frans Busch

Het Drielse veer tussen Driel en Oosterbeek is al eeuwenlang een onmisbare schakel in het vervoer van personen, vee en vracht. Ongeveer vanaf het jaar 1000 is er op deze plaats aan de Nederrijn sprake van vervoer naar de andere oever. Frans Busch heeft over dit veer in mei 2022 een rijk gedocumenteerd boek gepubliceerd. In zijn familie heeft het Drielse veer een belangrijke rol gespeeld. Vanaf 1925 was zijn grootvader Johan Daniël pachter van de veerdienst en zijn zoon volgde hem in 1951 op. In 1965 kon de gierpont niet langer varen vanwege de bouw van het stuwcomplex bij Driel. Een jaar later kwam een voetveer in de vaart.
Frans Busch zal de aanwezigen aan de hand van foto’s, tekeningen, filmpjes en andere bronnen een duidelijk beeld schetsen van deze interessante geschiedenis. Aan bod komen o.m. de verschillende eigenaren die het Drielse veer heeft gekend, zoals de kerk van Oosterbeek, de stad Arnhem en een aantal fabrikanten. Natuurlijk worden veerlieden die de pont bedienden niet vergeten. Ook wordt duidelijk gemaakt hoe een gierpont, die geen motor heeft, tóch grote vrachten kan overvaren. Verder zal hij uitgebreid ingaan op de rol van de pont tijdens de slag om Arnhem en de moeilijke periode van wederopbouw. Tot slot bespreekt hij het belang van het huidige veer.

De lezing wordt gehouden in het Dorpshuis ‘Ons Gebouw’, Rijksweg West 50 in Elden en begint om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open.
De toegang is voor leden van de HKE gratis; niet leden betalen € 3.

Op de lezing is zijn boek te koop voor € 23.